Samen aan de slag met dementie op jonge leeftijd

08 Sep 2016
Nieuw in Breda: ondersteuning voor jonge mensen met dementie en hun mantelzorgers


Breda, 8 september 2016 - Dementie op jongere leeftijd (<65 jaar) heeft grote impact op iemands leven. Partners en vrienden werken nog, de kinderen zijn nog jong en de diagnose komt vaak onverwachts. Voor deze specifieke groep is weinig aanbod in Breda, terwijl het steeds vaker voorkomt. Daarom start dit najaar een nieuwe groep 'samen aan de slag met dementie op jonge leeftijd'. Uniek is dat deze niet alleen wordt gegeven aan jonge mensen met dementie zelf, maar ook aan hun mantelzorgers.

Meer begrip
In de omgeving leidt dementie op jonge leeftijd nog vaak tot onbegrip. Weinig mensen kunnen zich voorstellen wat de ziekte precies inhoudt en wat de impact is op het gezin. Door deelname gaat men samen aan de slag om meer grip te krijgen op de nieuwe situatie. Belangrijk onderdeel hierin is het in contact te komen met mantelzorgers in soortgelijke situaties. Partner van jonge vrouw met dementie: 'In eerste instantie dacht ik: weer zo'n praatgroepje, ik doe het wel voor mijn vrouw. Nu vind ik de groep zelf ook heel waardevol en kijk ik uit naar de bijeenkomsten!'

De bijeenkomsten bestaan uit twee delen. In het eerste deel gaan de stellen onder professionele begeleiding samen bewegen, omdat wetenschappelijk bewezen is dat bewegen bij dementie bijdraagt aan betere spraakmotoriek. Het prikkelt het denkvermogen en werkt drempelverlagend om open een gesprek te kunnen voeren. Tijdens het tweede deel wordt de groep opgesplitst. Jonge mensen met dementie ondernemen dan een leuke activiteit. Daarnaast kunnen ze aangeven aan wat voor aanbod in Breda ze behoefte hebben. Voor de partners staat uitwisseling van verhalen en ervaringen centraal. Daarbij is er veel aandacht voor wat de invloed is van de ziekte op de partner zelf.

Informatie en aanmelding
Deze groep is een initiatief van Steunpunt informele zorg Breda (StiB) en Thebe. Vanaf donderdagavond 22 september start de nieuwe groep (5 bijeenkomsten om de week). De bijeenkomsten vinden plaats in sociaal cultureel centrum 'Het Kraaienest', centraal gelegen in de wijk Haagse Beemden in Breda en voorzien van ruime parkeermogelijkheid. De tijd is van 19:00 tot 21:00 uur. Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met StiB via 076- 750 32 00 of mailen naar info@stib-breda.nl.
naar website.


naar vorige pagina