Moestuinier in 1 dag

20 Jan 2015
met een eigen moestuinplan naar huis


DAGCURSUS GEZOND MOESTUINIEREN IN BREDA
door Janneke Tops van Gezonde Moestuin

Datum: Maandag 2 februari 2015, van 9:30 tot ca 16.30 uur
Lokatie:: Bezoekerscentrum Wolfslaar, Wolfslaardreef 95, 4834 SN Breda
Kosten: 50 euro pp p dag
Meer info www.gezondemoestuin.nl
Aanmelding per mail via de website of naar gezondemoestuin@gmail.com


Janneke Tops (foto: Marlies van Pieterson)
Kweek & eet je eigen groente. Het is niet moeilijk: uw eigen groenten kweken en heerlijke, gezonde maaltjes uit eigen tuin toveren. Op deze dagcursus leert u van Janneke Tops wat er bij komt kijken om zelf groentes te kweken, hoe u uw eigen moestuin aanlegt, een goede compost maakt en nog veel meer. Moestuinieren is een kwestie van beginnen met gezond verstand. En gezond is het, want in uw eigen moestuin kweekt u natuurlijk ecologisch, zonder bestrijdingsmiddelen. Als we de cursusdag besluiten heeft u een goede basis om komend seizoen gelijk aan de slag te gaan met een eigen plan voor uw tuin of balkon (want ook daar kunt u moestuinieren).

Voor wie. De cursus richt zich op beginnende moestuinders, maar de ervaring heeft geleerd dat ook mensen die al moestuinerevaring hebben veel opsteken deze dag. Elke deelnemer krijgt een persoonlijk tuinadvies mee.

Janneke Tops heeft in Wageningen biologische landbouw gestudeerd, en was vervolgens 13 jaar ecologisch tuinder op 2 ha groententeelt op een ecologische leefgemeenschap in Frankrijk. Sinds 2012 is ze weer in Nederland en verzorgt ze vanuit haar bedrijf 'Gezonde Moestuin' cursussen, lezingen en advies over gezond moestuinieren, de levende moestuinbodem en zelf compost maken, zelf zaden telen en vele andere onderwerpen die met gezond moestuinieren te maken hebben. Dankzij haar heldere, deskundige en inspirende stijl heeft ze al honderden moestuinders een stap verder geholpen.

Meer informatie over Janneke Tops op www.gezondemoestuin.nl

Ecoogisch moestuinieren: leuk, lekker en gezond! Je eigen ecologische groenten telen: een ouderwetse geitenwollensokken actie of iets dat actueler is dan ooit? Steeds meer mensen beginnen met het verbouwen van hun eigen voedsel om meer zelfvoorzienend te kunnen zijn of gewoon omdat het leuk en gezond is. Mocht je ergens een stukje grond tot je beschikking hebben: wees er zuinig op, want dat is goud waard in deze tijden! Zelf en samen met anderen je eigen groenten telen is een leuke uitdaging! Bovendien zijn verse, eigen geteelde groenten zonder gif natuurlijk het allerbeste voor je gezondheid!

Kennis en liefde Biologische groenten verbouwen is een ambacht waarin je nooit ophoudt met leren. Het wordt tijd dat we de kennis die van generatie op generatie is overgegeven over het verbouwen van ons eigen voedsel weer laten herleven. En het leuke is dat je er per direct mee kunt beginnen en al doende kunt leren.

Wat je nodig hebt is een lapje grond of teeltbak, wat gereedschap en zaden, en vooral aandacht (liefde en tijd) en voldoende nieuwsgierigheid om te leren. Tijdens deze cursusdag wordt je op weg geholpen, en vervolgens zal het van jou afhangen hoeveel je uiteindelijk zult oogsten De natuur is overvloedig en de kunst in de ecologische teelt is om die overvloed goed te benutten. Laat je inspireren en geeft het een kans!

Voor wie Deze cursus richt zich op mensen die geen ervaring hebben met het verbouwen van hun eigen groenten. De ervaring heeft echter geleerd dat ook mensen met moestuinervaring veel opsteken bij deze cursus. Er wordt een korte introductie gegeven over ecologische landbouw, welke groenten gemakkelijk zelf te telen zijn en waar je daarbij op moet letten. Er zal voldoende ruimte zijn voor het beantwoorden van ieders vragen.

Tijdens de cursus zijn diverse (hand)boeken en andere informatie aanwezig over ecologische groenteteelt om in te kijken en evt. te kopen. Ook krijg je een lijst met adressen waar je biologische zaden en planten kunt kopen.
Voor meer details en vragen kun je mailen naar gezondemoestuin@gmail.com

Docent Janneke Tops is in 1997 in Wageningen afgestudeerd als biologische landbouwkundige. Van 1999 tot 2011 heeft ze in Frankrijk gewoond en gewerkt op Ecolonie, een ecologische woonwerkgemeenschap (www.ecolonie.eu) waar vele gasten komen op de prachtige natuurcamping en in de gastenkamers. Ze was o.a. eindverantwoordelijk voor de ecologische landbouw op het project. Samen met anderen heeft ze de prachtige cirkeltuin ontworpen en onderhouden:
klik hier voor info
Gedurende 13 seizoenen was ze verantwoordelijk voor het verbouwen van een grote variëteit aan groenten op 2 ha die voor eigen gebruik in de gemeenschap werden gebruikt, waarbij altijd veel vrijwilligers en gasten meehielpen in de tuinen. Ook heeft ze daar vaak en veel voorlichting gegeven over de vele aspecten van de ecologische landbouw. Eind 2011 is ze naar Nederland gekomen om nieuwe uitdagingen aan te gaan, waaronder het delen van haar kennis over biologische landbouw met iedereen in Nederland die erin geïnteresseerd is.

Kosten en opgave De kosten zijn 50 euro per persoon per dag inclusief lunch, koffie en thee. Als de kosten te hoog zijn voor je, kun je in overleg ook minder betalen. Attentie: de cursusdag gaat alleen dan door wanneer er zich minimaal 6 mensen voor het volle cursusbedrag hebben ingeschreven. Het maximum aantal deelnemers per dag is 12, dus wacht niet te lang met inschrijven, want vol is vol.
De cursus duurt van 9.30 uur tot ongeveer 16.30 uur.

Je kunt je aanmelden via de website www.gezondemoestuin.nl.

naar website.


naar vorige pagina