MARION BAX PAKT TWEEMAAL ZILVER OP EK IN TSJECHIË

10 Jul 2010
Bavel 10 juli 2010


Afgelopen week nam de Bavelse wielrenster Marion Bax deel aan het Europese kampioenschap voor Masters in Tsjechië. In de tijdrit verdedigde zij haar Europese titel te Nove Veseli en in de wegrit, verreden in ďár nad Sázavou, had zij wat recht te zetten na de klapband die zij juist daar vorig jaar kreeg.

De tijdrit verliep goed. Ondanks de voorspelde regen, was het goed tijdritweer. Droog, waardoor geen onnodige improvisaties bij de warming-up en alle mogelijkheid het gewenste materiaal te gebruiken. Enkel de windkracht 5 maakte het toch al lastige rondje van 19,7 km extra zwaar. Een rondje zonder ook maar een enkele meter vlak, voortdurend "op en af". Geen rondje om een echt tijdritgemiddelde te scoren. Tot de grootste concurrentes van Bax behoorden de Oostenrijkse Claudia Pfisterer, vorig seizoen goed voor een tijd haast gelijk aan de tijd van Bax, en de Deense Lone Drejer, vorig jaar tweede. Bax mocht als kampioene als laatste vertrekken, kwam goed in haar tred, haalde de twee voor haar gestarte vrouwen in en wist zich naar een goede tijd te rijden, 16 seconden sneller dan vorig jaar. Ze reed 30 minuten en 13 seconden. Pfisterer echter verbeterde haar persoonlijke tijd van vorig jaar met 52 seconden, waardoor ze Bax 22 seconden voorbleef. Marion Bax had goed gereden, doch moest haar titel aan Pfisterer afstaan en genoegen nemen met zilver. Petra Kluender uit Duitsland pakte brons.

Een dag later werd de wegkoers om de Europese titel verreden. Bax twijfelde of ze wel mee zou doen. Het parcours met tweemaal een klim van 12 kilometer is niet echt haar ding. Na enig overleg is ze toch maar gestart . Samen met haar begeleider maakte ze een aangepast strijdplan. Ze gingen er vanuit dat er een, hooguit twee rensters bergop weg zouden rijden, waardoor Bax mogelijk voor de tweede of derde plek zou kunnen sprinten. Een korte sprint, licht oplopend. Het zou Bax moeten kunnen lukken zich als eerste door de laatste bocht te gooien, de sprint vol aan te gaan en zich zo weer op het podium te rijden. Het strijdplan klopte precies. Alleen Claudia Pfisterer reed weg. Marion Bax bleef ook bergop goed in het wiel en klopte met lengtes de concurrentie voor de zilveren plak.
Tweemaal zilver, een geslaagde EK.


naar vorige pagina