het bewaarde land

10 Jan 2012
Wordt vrijiwilliger... Kinderen begeleiden in de natuur...

Informatieavonden: Kinderen begeleiden in de natuur
Met je blote voeten lopen door het zand. Aandachtig een spinnetje volgen. Spelend leren in het bos. Je verbonden voelen met een boom. Een brandnetelblaadje proeven. Verbanden ontdekken tussen plant en dier. Verrast worden door een ree. Liggend de wolken aan je voorbij zien trekken. Kortom: je thuis voelen in de natuur.
Heb jij ervaring in het begeleiden van kinderen en wil je jouw liefde voor de natuur met ze delen? Dan is vrijwilliger worden in Het Bewaarde Land wellicht iets voor jou.

Dit voorjaar organiseert Het Bewaarde Land op de volgende avonden van 20.00 tot 21.30 uur informatieavonden voor potentiële vrijwilligers:
Dinsdag 15 februari, Ontmoetingscentrum De Haven, Leefdaelhof 11, 5141 JX Waalwijk (ovb)
Woensdag 16 februari, Bezoekerscentrum Wolfslaar, Wolfslaardreef 95, 4834 SN Breda
Maandag 14 maart, Bibliotheek De Meijerij, Burgakker 4, 5281 CH Boxtel
Dinsdag 15 maart, Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434, 5038 CH in Tilburg

'Het Bewaarde Land' is een natuurbelevingsproject voor groep 5 van het basisonderwijs. De hoofddoelstelling is om kinderen drie dagen in drie opeenvolgende weken met al hun zintuigen de natuur te laten ervaren en zich er thuis te laten voelen. Het Bewaarde Land wordt in Brabant op vier locaties uitgevoerd, te weten in natuurgebied Kampina (Boxtel), twee locaties in het Nationaal Park Drunense Duinen (zuid en noordkant) en in de Boswachterij Dorst (nabij Breda).
Wachters
In Het Bewaarde Land zijn de wachters de vrijwilligers die de kinderen in kleine groepjes begeleiden. Op speelse wijze maken zij hun groepje vertrouwd met de natuur. In bomen klimmen, hutten bouwen, kruiden en bessen eten, allerlei planten en dieren leren kennen, sluipspelletjes doen en zingen. Het gaat hierbij op de eerste plaats om het beleven van de natuur met alle zintuigen. Pen en papier gaan niet mee het bos in.
Vrijwilliger worden in Het Bewaarde Land, ook iets voor jou?
Voor een wachter is het vooral van belang dat je in staat bent om een groepje kinderen te begeleiden. Je moet het leuk vinden om kinderen zoiets als 'liefde voor de natuur' bij te brengen en in staat zijn om een sfeer te creëren waarin kinderen openstaan voor wat er in de natuur is waar te nemen en ervaren kan worden. Daarvoor is het belangrijk dat je enige natuurkennis hebt.
In Het Bewaarde Land is ook een rol voor Vrouw Fleur (evt. Heer Fleur) weggelegd. Fleur ontvangt de kinderen op een sfeervolle manier in Het Bewaarde Land. Ze moet goed verhalen kunnen vertellen en samen met de kinderen lekkere soep kunnen koken. Daarnaast is het van belang dat om overzicht te houden over wat er in en om het huisje moet gebeuren.
Opleiding
Na een kennismakingsgesprek met de locatiecoördinator, volg je een driedaagse training op één van de Bewaarde Landlocaties. Daarna loop je een serie van drie dagen mee als hulpwachter of hulpfleur


naar vorige pagina