dagcursus gezond moestuinieren

01 Nov 2016

Datum: vrijdag 18 november van 9:30 tot ca 16.30 uur
Locatie: Boerderij Wolfslaar, Wolfslaardreef 95, 4834 SN Breda
Meer info www.gezondemoestuin.nl
Aanmelding per mail via de website of naar janneketops@gmx.comKweek & eet je eigen groente. Het is niet moeilijk: je eigen groenten kweken en heerlijke, gezonde maaltjes uit eigen tuin toveren. Maar enige basiskennis is daarvoor wel belangrijk. Op deze dagcursus leer je van Janneke Tops wat er bij komt kijken om zelf groentes te kweken, hoe je je eigen moestuin aanlegt, een goede compost maakt en nog veel meer. Zodat je het komende tuinseizoen goed kunt voorbereiden. Moestuinieren is een kwestie van beginnen met gezond verstand. En gezond is het, want in je eigen moestuin kweek je natuurlijk ecologisch, zonder bestrijdingsmiddelen. Als we de cursusdag besluiten heb je een goede basis om komend seizoen gelijk aan de slag te gaan met een eigen plan voor je eigen tuin.

Voor wie. De cursus richt zich op beginnende moestuinders, maar de ervaring heeft geleerd dat ook mensen die al moestuinervaring hebben veel opsteken deze dag. Elke deelnemer krijgt een persoonlijk tuinadvies en aan het einde van de dag is er alle ruimte voor persoonlijke tuinvragen.

Janneke Tops heeft in Wageningen biologische landbouw gestudeerd, en was vervolgens 13 jaar ecologisch tuinder op 2 ha groententeelt op een ecologische leefgemeenschap in Frankrijk. Sinds 2012 is ze weer in Nederland en verzorgt ze vanuit haar bedrijf 'Gezonde Moestuin' cursussen, lezingen en advies over gezond moestuinieren, de levende moestuinbodem en zelf compost maken, zelf zaden telen en vele andere onderwerpen die met gezond moestuinieren te maken hebben. Dankzij haar heldere, deskundige en inspirende stijl heeft ze al honderden moestuinders een stap verder geholpen.

Meer informatie over Janneke Tops op www.gezondemoestuin.nl

Ecoogisch moestuinieren: leuk, lekker en gezond! Je eigen ecologische groenten telen is in! Steeds meer mensen beginnen met het verbouwen van hun eigen voedsel om meer zelfvoorzienend te kunnen zijn of gewoon omdat het leuk en gezond is. Mocht je ergens een stukje grond tot je beschikking hebben: wees er zuinig op, want dat is goud waard in deze tijden! Zelf en samen met anderen je eigen groenten telen is een leuke uitdaging. Bovendien zijn verse, eigen geteelde groenten zonder gif natuurlijk het allerbeste voor je gezondheid.

Kennis en liefde Ecologische groenten verbouwen is een ambacht waarin je nooit ophoudt met leren. Het wordt tijd dat we de kennis die van generatie op generatie is overgegeven over het verbouwen van ons eigen voedsel weer laten herleven. En het leuke is dat je er per direct mee kunt beginnen en al doende kunt leren. Wat je nodig hebt is een lapje grond of teeltbak, wat gereedschap en zaden, en vooral aandacht (liefde en tijd) en voldoende nieuwsgierigheid om te leren. Tijdens deze cursusdag wordt je op weg geholpen, en vervolgens zal het van jou afhangen hoeveel je uiteindelijk zult oogsten De natuur is overvloedig en de kunst in de ecologische teelt is om die overvloed goed te benutten. Laat je inspireren en geeft het een kans!

Voor wie Deze cursus richt zich in eerste instantie op mensen die geen ervaring hebben met het verbouwen van hun eigen groenten. De ervaring heeft echter geleerd dat ook mensen met moestuinervaring veel opsteken bij deze cursus. Er wordt eerst een korte introductie gegeven over ecologisch voedsel verbouwen. Vervolgens worden de volgende onderwerpen toegelicht: bodem (wat is het en hoe krijg je een gezonde bodem), compost, ongewenste kruiden, ziekten en plagen, verschillende manieren van ecologisch tuinieren, tuinplan maken, welke groenten gemakkelijk zelf te telen zijn en waar je daarbij op moet letten. Er zal voldoende ruimte zijn voor het beantwoorden van ieders vragen.

Tijdens de cursus zijn diverse (hand)boeken en andere informatie aanwezig over ecologische groenteteelt om in te kijken en evt. te kopen.

Docent Janneke Tops is in 1997 in Wageningen afgestudeerd als biologische landbouwkundige. Van 1999 tot 2011 heeft ze in Frankrijk gewoond en gewerkt op een ecologische woonwerkgemeenschap waar vele gasten komen op een prachtige natuurcamping en in gastenkamers. Ze was o.a. eindverantwoordelijk voor de ecologische landbouw op het project. Samen met anderen heeft ze de prachtige cirkeltuin ontworpen en onderhouden. Gedurende 13 seizoenen was ze verantwoordelijk voor het verbouwen van een grote variëteit aan groenten op 2 ha die voor eigen gebruik in de gemeenschap werden gebruikt, waarbij altijd veel vrijwilligers en gasten meehielpen in de tuinen.
Eind 2011 is ze naar Nederland gekomen om nieuwe uitdagingen aan te gaan, waaronder het delen van haar kennis over ecologische landbouw met iedereen in Nederland die erin geïnteresseerd is.

naar website.


naar vorige pagina