Blijf alert op woninginbraken, ook tijdens de feestdagen

23 Dec 2014

6% van de inbraken wordt in Breda gepleegd tijdens de kerstperiode. Pas dus op!
In 2014 is het aantal woninginbraken in Breda gedaald. Na jaren van stijging zien de inbraakcijfers er in 2014 er een stuk gunstiger uit. De daling van de inbraakcijfers staat echter haaks op de stijging van het aantal inbraakclaims bij de verzekeraars. Breda scoort landelijk hoog op de inbraakclaim-lijst (1e), maar lager op de woninginbrakenlijst (6e).
De daling geldt overigens niet alleen voor de buurtpreventie gebieden, waar het aantal inbraken doorgaans al een stuk later is, maar voor de gehele stad.
Maar we mogen niet te vroeg juichen, het jaar is immers nog niet ten einde. Het venijn kan nog in de staart zitten. Want traditioneel gezien is de kerstperiode niet alleen een tijd van gezellig samenzijn en feest vieren, het is ook een periode waarin 6% van het aantal inbraken plaatsvindt dat in een jaar wordt gepleegd. Vandaar dat opletten van belang blijft. En zo moeilijk is dit niet. Door het opvolgen van een paar eenvoudige tips kan een hoop ellende worden voorkomen.
Goed afsluiten? Sleutel omdraaien!
De beste sloten helpen niet als u ze niet gebruikt of als u tegelijkertijd een raam open laat staan. Draai uw deuren en ramen dus echt op slot.
Anders kunnen inbrekers eenvoudig binnenkomen door te flipperen (met een stuk hard plastic wordt de sleuf van het slot terug gedrukt) of door te hengelen (bijvoorbeeld met een ijzeren kledinghanger wordt door de brievenbus de deurklink bewogen). En laat daarbij de sleutel niet in het slot zitten. Inbrekers kunnen anders onder het slot een gat boren om vervolgens met behulp van een geprepareerd voorwerp de sleutel omdraaien (gaatjesboormethode).
Babbeltruc
Kijk altijd via het raam of een spionnetje wie er voor de deur staat. Met behulp van een babbeltruc is men zo binnen. Instrueer ook uw kinderen en huisgenoten voordat zij de deur openmaken. Met zielige verhalen over een kapotte auto, de gsm die niet meer werkt of hulp bij pech probeert men toegang tot uw woning te verschaffen.
Niet thuis? Licht aan!

Het is belangrijk om uw woning er uit te laten zien alsof u thuis bent. Laat binnen lampen branden als u 's avonds niet thuis bent. U kunt dat regelen met tijdklokken. Denk ook aan de bovenverdieping!
Hiermee zet u gelegenheidsinbrekers op het verkeerde been. Gebruik ook de aanwezige buitenverlichting. Bijvoorbeeld een lamp met schemerschakelaar die automatisch aangaat zodra het donker wordt. Een inbreker staat niet graag in het licht.
Als u goed contact heeft met uw buren, spreekt het vanzelf dat u elkaar informeert over uw afwezigheid tijdens de feestdagen. Ook als u op (ski)vakantie gaat.
Bel 112 als u iets verdachts ziet.
(Te)veel mensen denken dat 112 alleen gebeld mag worden als er een ernstig ongeval met gewonden en/of doden heeft plaatsgevonden. Maar de politie verzoekt u om ook 112 te bellen als u verdachte personen in uw woonomgeving ziet of bij verdachte situaties.
Niet voor niets gebruikt de politie tegenwoordig de slogan: 112 - daar vang je boeven mee!
Kijk voor meer informatie op www.buurtpreventiebreda.nl

naar website.


naar vorige pagina